Kataja, monien mahdollisuuksien puu
Katajasta valmistetaan monenlaisia asioita. Katajan havuja ja puulastuja käytetään kalansavustuksessa makua antamaan ja mausteena juomissa. Katajanmarjoja käytetään pippurin asemesta riistaruokien kanssa. Marjahyytelöä voi myös tehdä marjoista. Puutöistä mainittakoon pienet koriste-esineet, veistokset, erilaiset käsityöt.
Kiinnostavia asioista katajan tekemisestä lisää: https://puustapuuhun.fi/suomalaista-puuta-puusepalle/
Kataja, blogi puhuttuna:
Kataja, missä kaikkialla sitä kasvaa?
Katajan tieteellinen nimi on Juniperus communis
Kataja on pensas tai pieni puu, joka kasvaa pääasiassa Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa. Suomessa se on yleinen erityisesti kallioilla ja harjanteilla. Se voi olla useita satoja vuosia vanha. Kataja on ollut rauhoitettu mutta rauhoitus on purettu vuonna 2006. Joten käsityömateriaalit ja ruuan lisänä sitä voi käyttää.
https://laji.fi/taxon/MX.37826 kertoo katajasta enemmän tieteellisiä asioita
Kataja, paksukuorinen ja aromaattinen puu, odotti tekijäänsä puuvaraston seinällä
Kataja on sitkeä ja tiheäsyinen. Sen tulin huomaamaan kun otin työn alle kauan ja rauhassa kuivuneen katajanvarren puuvaraston ulkoseinältä, räystään alta. Aina ohikulkiessa olin miettinyt mitä siitä katajasta tekisi, se odotti kiltisti tilaisuuttaan tulla joksikin.
Sain idean työstää siitä pieniä pyöreitä kiekkoja, niitä voi käyttää monella eri tavalla. Katsotaan myöhemmin, mitä siitä valmistui!
Työvaiheita, vesurilla kuoriminen ja sitten hiominen hiekkapaperilla
Kataja pääsi kuorestaan, vesurilla kuorin sen. Kuoret oli tiiviisti puussa, mutta sain kuin sainkin kuoret vuoltua pois. Kataja tulee kuivata kuorineen sen vuoksi, että se ei halkeile.
Aivan ihana tuoksu tulee katajasta, oikein aromaattinen tuoksu. Katajaa ei suositella että sitä käsiteltäisiin millään suoja-aineilla, tuoksu on silloin aina havaittavissa. Voiko ajatella, että katajan tuoksu lieventää mahdollista stressiä ja tuo hyvää oloa? Uskon niin!
Otin hiekkapaperin ja hioin pinnan, ensin karkeammalla hiekkapaperilla ja sitten hienonommalla. Kuoret lähtivät kaikki pois lopulta, katajan muoto oksan tynkineen säilyi hyvin.
Työvaiheita, sahaus muotosahalla, hionta ja reikien poraus
Kantoon kiinnitin sapluunan, muovisen muotin ja siinä sai tukevasti sahattua sopivan kokoisia kiekkoja. Niitä tulikin hyvin monta kiekkoa. Tarkoituksena oli tehdä silmämääräisesti samanpaksuisia, vaihtelua kyllä tuli.
Sitten kiekkojen reunat hioin, sekä keskustaa myös vähän. Halkileikkaus on kaunis, vuosikasvainkerrokset näkyvät selvästi. Kuinka monta vuotta tämä kataja on? Kataja voi kuulemma olla useamman vuoden vanha. Sitten porasin reiät 3,5 mm terällä, lähelle reunaa.
Nyt on valmiina kiekot!
Työvaiheita, juuttinarun pujotus
Juuttinaru, luonnonkuidusta tehty naru, sitä pujottelin kiekkoihin. Juuttinaru sopii väriltään ja materiaaliltaan mielestäni hyvin katajaan.
Kataja, puutyön tulokset
Puutyö tulokset, moneen käyttöön olevia kiekkoja. Nämä ovat nyt valmiit. Mikä onnistumisen ja riemun tunne. Mihin kaikkeen näitä voi käyttää? Itselle tulee mieleen seuraavia mahdollisuuksia:
kirjanmerkkejä, kaulakoruja, rannekoruja, ihan vaan hypisteltävä aromaattisia kiekkoja.
Tämä oli mielenkiintoinen, mukaansa tempaava hetki katajan kanssa.
Kannustan sinua kokeilemaan myös!
Jos haluat vaihtaa katajan työstämisestä ajatuksia, ota yhteyttä Liinunpalvelut HTTPS://liinunpalvelut.fi sähköposti: liinu@liinunpalvelut.fi.
Tilaa sähköpostilista tästä, saat kuulla aina uudet jutut.